Magnetron schoonmaken: de ultieme gids

De magnetron schoonmaken; dit is niet een klusje waar je graag naar uit ziet. Helaas kunnen magnetrons van binnen erg vies worden, vooral als je dat niet regelmatig genoeg doet. Daarbij is het niet erg hygiënisch om eten op te warmen in een vuile magnetron en dat is geen fijn idee.

Elke keer neem je je weer voor om je magnetron sneller schoon te maken en elke keer stel je het weer uit. Van ons krijg je hier een aantal methoden waarmee dit een stuk gemakkelijker en sneller gaat dan je denkt. Ze gebruiken standaard huis-tuin-en-keukenmiddelen, die je ongetwijfeld in je kast hebt staan.

Daarna krijg je ook 7 gouden tips waarmee je je magnetron langer schoonhoudt en deze dus minder vaak moet reinigen. Dit is de ultieme gids voor het correct en gemakkelijk schoonmaken van je magnetron.

Waarom wordt je magnetron zo vies?

Je gebruikt je magnetron voornamelijk om eten op te warmen. Waarom wordt deze dan toch elke keer weer zo snel vies? Daar zijn verschillende redenen voor.

 • Je laat je voedsel te lang in de magnetron staan en het wordt te warm. Als dat gebeurt gaat het spetteren. Soms lijkt het alsof het is ontploft tegen de tijd dat je de magnetron opendoet.
 • Het gebeurt ook regelmatig dat je eten morst als je het in de magnetron zet of eruit verwijdert. Dit blijft liggen, wordt vervolgens regelmatig verwarmd bij het volgende gebruik en koekt aan.
 • Het kan ook zijn dat je wel eens bordjes of bekers in je magnetron zet die van onderen vies zijn, bijvoorbeeld omdat ze ergens in hebben gestaan.
 • Moet je een combimagnetron schoonmaken? Dan zijn er veel meer redenen waarom deze vies wordt. Dit is namelijk ook een oven waarin je pizza’s, ovenschotels en vlees bereidt.

Je magnetron schoonmaken is belangrijk

Het is niet alleen fijn om gebruik te kunnen maken van een schone magnetron. Er zijn verschillende redenen waarom het goed is om deze schoon en netjes te houden.

 • Hoe langer je wacht met het schoonmaken van je magnetron, hoe meer de bestaande etensresten aan gaan koeken en hoe lastiger ze te verwijderen zijn.
 • Een vuile magnetron is niet hygiënisch. De etensresten die blijven zitten kunnen bacteriën ontwikkelen en verspreiden.
 • Hoe beter je je magnetron onderhoudt, hoe langer deze meegaat en hoe beter deze kan werken. Je magnetron regelmatig schoonmaken draagt dus bij aan de levensduur ervan.

Hoe maak je een magnetron schoon?

Er zijn verschillende manieren om een magnetron schoon te maken. Sommige methoden gebruiken producten die iedereen in de kast heeft staan. Voor andere, vaak minder natuurlijke, methoden moet je naar de winkel.

Het is altijd het beste om eerst voor natuurlijke opties te kiezen voordat je naar de chemicaliën grijpt. Dit is uiteraard een stuk beter voor het milieu en een stuk minder agressief voor je magnetron. Chemische middelen zijn duurder en je laatste redmiddel.

De binnenkant van je magnetron schoonmaken met natuurlijke producten

Wij raden dus altijd aan om eerst te proberen om je magnetron schoon te maken met een natuurlijk middel. Deze tips van oma’s tijd mogen ouderwets lijken, ze werken nog steeds heel goed, zowel voor magnetrons als combimagnetrons.

Let op: bij al deze methodes wordt de magnetron ingeschakeld. Dat betekent dat deze naderhand erg warm kan zijn. Pas dus op, zodat je je niet brandt en gebruik ovenhandschoenen voor de zekerheid.

1.      Je magnetron schoonmaken met citroen

Citroen is een natuurlijke ontvetter. Het is een uitstekend middel om allerlei apparaten en oppervlakten mee schoon te maken, waaronder je magnetron. En je magnetron heeft als voordeel dat deze een bakje met citroensap snel kan opwarmen.

Je magnetron schoonmaken met citroen is heel handig. Je hoeft deze niet in te wrijven met citroen. Je pakt een schaal met water en plaatst daar een aantal citroenschijven in. Deze plaats je op het plateau van je magnetron.

Vervolgens zet je je magnetron op 800 Watt en laat hem 10 minuten draaien. Het water met citroensap zal verdampen en de etensresten in je magnetron zacht maken. Na de 10 minuten gebruik je een doekje om de magnetron schoon te vegen en je bent klaar. Het draaiplateau kan je uitnemen en afwassen.

Het voordeel van citroen is dat dit een heerlijk frisse geur achterlaat in je magnetron.

Tip: heb je geen citroen in huis? Dan kan je ook een bakje met water en een beetje afwasmiddel gebruiken, voor hetzelfde resultaat.

Je magnetron schoonmaken met citroen

2.      Magnetron schoonmaken met azijn

Een ander natuurlijk ingrediënt dat je voor het schoonmaken van je magnetron kunt gebruiken is azijn. Ook dit laat een frisse en hygiënische geur achter in je magnetron.

Deze methode is vrijwel hetzelfde als de methode met citroen. Je gebruikt 4 eetlepels azijn per 150 milliliter water, zet dit in de magnetron en laat deze 10 minuten draaien op 800 Watt. Als je magnetron erg vuil is, laat je hem daarna nog een aantal minuten dicht.

Met een schone doek veeg je vervolgens alle etensresten gemakkelijk van de wanden van de magnetron. De draaischijf kan je het beste even met de hand afwassen. Pas wel op, want ook deze kan heet zijn.

Ga je magnetron schoonmaken met azijn en deze kan er weer een tijdje tegen.

3.      Magnetron schoonmaken met baking soda

Een laatst natuurlijk middel voor het schoonmaken van je magnetron is baking soda, of baksoda. Je lost de soda op in het water en plaatst een bakje met deze oplossing in het midden. Ga je op deze manier je magnetron schoonmaken, zet deze dan aan en wacht tot je condens op de ruit van de magnetron ziet verschijnen.

Daarna doe je de magnetron uit, verwijder je het bakje met water en soda voorzichtig uit de oven en veeg je hem schoon met een doek. Het draaiplateau doe je ook deze keer in de afwas, omdat dat makkelijker is.

De soda zal de etensresten in je magnetron losweken en het enige wat jij dan nog moet doen is deze afvegen. Daarna kan je de magnetron altijd nog even afnemen aan de binnenkant.

Al deze natuurlijke producten zorgen voor een schone fris-ruikende magnetron en bieden een milieuvriendelijk alternatief voor de volgende opties.

Magnetron schoonmaken met chemicaliën

Je magnetron schoonmaken met chemicaliën werkt eigenlijk altijd. Maar het is wel een veel milieuonvriendelijkere (en vaak ook mens- en magnetrononvriendelijkere) optie. Chemicaliën zijn agressief, slecht om in te ademen en kunnen huidproblemen veroorzaken.

Dit is dan ook je laatste optie, voor als al het andere mislukt. Je kunt je magnetron op verschillende manieren schoonmaken met niet-natuurlijke producten. We bespreken ze hier.

1.      Magnetron schoonmaken met vaatwastablet

De bovenstaande methode waarbij je een bakje water in de magnetron zet en deze opwarmt, werkt ook met vaatwastabletten. En vaatwastabletten zijn natuurlijk sterke ontvetters. Daarnaast hebben ze een frisse geur en zijn ze specifiek ontwikkeld voor het verwijderen van aangekoekt eten.

Je kunt je vaatwastablet ook gebruiken voor het schoonmaken van je magnetron. Los deze op in een schaal met water en zet deze in je magnetron. Zet je magnetron op vol vermogen en laat hem 10 minuten draaien.

Verwijder de schaal met water en vaatwastablet en het draaiplateau voorzichtig uit de magnetron. Gebruik een schone doek om de wanden van de magnetron schoon te vegen. Was de draaischijf af in je wasbak of vaatwasser.

2.      Magnetron schoonmaken met ammoniak

Ammoniak is een wat agressiever middel met een onaangename geur. Als je zwaar aangekoekt eten wilt kunnen verwijderen, is het een doeltreffende manier om je magnetron schoon te maken. Houd er wel rekening mee dat de ammoniakgeur overlast kan veroorzaken.

Je neemt een schaaltje met water en doet daar een scheutje ammoniak in. De magnetron zet je op de hoogste stand en je laat hem voor 5 minuten draaien. Daarna houd je hem 5 tot 10 minuten gesloten en maak je de wanden schoon met een doek.

Je kunt je magnetron ook schoonmaken met alleen een scheutje ammoniak en een kommetje. Door dit in de magnetron plaatsen en deze daar 24 uur te laten staan, weken de etensresten ook los. Je doet bij deze methode de magnetron dus niet aan. Daarna verwijder je het vuil uit de magnetron met een doek met allesreiniger en maak je dat schoon met water.

3.      Magnetron schoonmaken met speciaal middel uit de winkel

Als dit allemaal niet werkt, kan je overgaan tot het laatste redmiddel en dat is een speciaal magnetron schoonmaakmiddel van de winkel. Er wordt dan van alles aangeboden, van schuim tot gewone reiniger.

Als je voor deze methode kiest, volg dan altijd de instructies op de verpakking. Controleer ook goed of het middel geschikt is voor magnetrons of combimagnetrons. Je wilt niet dat het te hardnekkig is en je magnetron beschadigt.

Magnetron geurvrij maken

Magnetron geurvrij maken

Magnetrons kunnen ook onaangenaam ruiken. Als je er net een zak magnetronpopcorn in hebt klaargemaakt, bijvoorbeeld, dan ruik je dat soms nog voor dagen. Ook als je een hardnekkig reinigingsmiddel hebt gebruikt, dan is die geur soms lastig te verwijderen.

Er zijn verschillende manieren waarop je deze onaangename of overheersende geuren uit je magnetron kunt verwijderen.

 • Gebruik de magnetron schoonmaken met citroen schijfjes methode, zoals boven besproken. Doe 3 of 4 plakjes citroen in een kommetje met water en zet deze op de hoogste stand. Laat hem 30 seconden tot 1 minuut draaien.
 • Je kunt ook een bakje met azijn in de magnetron plaatsen en deze aanzetten. Azijn verwijdert overheersende geurtjes ook. Doe 2 eetlepels azijn in een grotere bak met water en zet de magnetron voor 4 tot 5 minuten op de hoogste stand.
 • Een laatste huis-tuin-en-keuken oplossing voor het verwijderen van geurtjes uit de magnetron is om een schaaltje met oud koffiepoeder voor 2 minuten in de magnetron te verwarmen.

Glasplaat magnetron schoonmaken

Een onderdeel van de magnetron dat gemakkelijker schoon te maken is, is de glasplaat. Want deze kan je verwijderen en eventueel in de vaatwasser doen. Als je deze gewoon regelmatig even bij de vaat zet, hoef je hier verder niets extra’s voor te doen.

Is de glasplaat van de magnetron te vies voor de vaatwasser, dan kan je hem een nacht laten weken in soda, schoonmaakazijn of ammonia. Wat je ook kunt doen is een ontvettend schoonmaakmiddel gebruiken en dit een tijdje laten intrekken.

Omdat de plaat sterk is, en van glas is gemaakt, is het ook prima om deze te schoon te maken met een staalborstel en het echte hardnekkige vuil op die manier te verwijderen.

Wat doe je niet als je je magnetron gaat schoonmaken?

Tot nu toe hebben we het gehad over wat je allemaal wel moet doen als je je magnetron gaat schoonmaken. Maar er zijn ook dingen die je echt niet moet doen als je lang van je magnetron gebruik wilt kunnen maken.

Daarom hebben we hier alles op een rijtje gezet waar je vanaf moet blijven als je je magnetron gaat schoonmaken.

1.      Agressieve middelen

Als je een chemisch schoonmaakmiddel wilt gebruiken voor het grondig reinigen van je magnetron, kies dan een middel dat daar specifiek voor is bedoeld. Er zijn een aantal agressieve middelen die erg goed ontvetten, maar waar je je magnetron geen plezier mee doet.

Je wilt voorkomen dat deze middelen reageren op de microgolven en op die manier in je eten terecht komen. Je wilt ook niet dat je eten of drinken een chemische smaak of geur heeft elke keer als je het uit je magnetron haalt. Je magnetron schoonmaken die je dus met middelen die daar geschikt voor zijn.

2.      Schuursponsjes

Wat je ook echt niet moet doen, is de wanden van je magnetron schoonmaken met schuursponsjes. De wanden zijn vaak voorzien van een speciale coating, zodat eten zich minder snel kan hechten en je deze gemakkelijker schoonmaakt. Deze coating beschadigt als je er met schuursponsjes op gaat boenen.

Vergeet ook niet dat metaal en magnetrons niet goed samengaan. Als je de wanden beschadigt, leg je misschien materialen bloot die niet in contact mogen komen met de microgolven. Het is dus echt belangrijk dat je de wanden van de magnetron alleen met een doekje afneemt. Het glazen draaiplateau mag je gewoon met een schuursponsje afwassen.

3.      Metalen schrapers

Om dezelfde reden is het ook echt geen goed idee om de vastgekoekte etensresten op de wanden van je magnetron te verwijderen met metalen schrapers. Hiermee beschadig je de beschermende laag, met allerlei gevolgen van dien. In het ergste geval kan je je magnetron weggooien en dat is precies niet de bedoeling.

Nogmaals, gebruik echt alleen een doek om de wanden van de magnetron schoon te vegen. Met de schoonmaakmethoden die je hier van ons hebt gekregen, heb je ook niet meer nodig. De glasplaat is wel bestand tegen metalen schrapers.

7 gouden tips om een vuile magnetron te voorkomen

Voorkomen is altijd nog beter dan genezen. En ook al spreekt dit artikel voornamelijk over hoe je je magnetron het beste schoonmaakt, het is geen slecht idee om daarna bepaalde gewoontes aan te nemen, zodat je dat niet zo snel weer moet doen.

We delen hier 7 gouden tips waarmee je je magnetron na je grondige reiniging ook langer schoonhoudt.

1.      Zet de magnetron niet te hoog

Er zijn magnetrons met een wattage van meer dan 1000. Dat is fijn als je snel je eten of drinken wilt kunnen opwarmen, maar het is een probleem als je hem te lang te hoog laat draaien. Je eten kan gaan spetteren en voordat je het weet zit de binnenkant van je hele magnetron er onder.

Tenzij je exact weet hoe lang je magnetron op een hoge stand mag draaien, is het beter om het verwarmen wat rustiger aan te doen. Dan is het niet erg als je een keer 10 seconden te lang instelt. Door hem wat lager te zetten, voorkom je dat etensresten de wanden van je magnetron bereiken.

Het is ook veiliger, want je weet dan ook zeker dat je eten of drinken niet loeiheet wordt. Om vervuiling, verbranding en verpietering van je gerecht te voorkomen, zet je de magnetron op een lagere stand. Dan is je magnetron schoonmaken veel minder regelmatig nodig.

2.      Doe een magnetrondeksel op je schalen

Er zijn ook speciale deksels te koop, die je op je schaaltjes plaatst voordat je ze in de magnetron doet. Het is belangrijk dat deze deksels geschikt zijn voor gebruik in de magnetron, dus let daarop. Door een dekseltje te gebruiken, zijn ongelukjes veel minder erg. De spetters van het eten of drinken komen niet op de wanden van je magnetron terecht, maar blijven in je schaal of mok. Ook dit zorgt ervoor dat je je magnetron veel minder vaak moet schoonmaken.

3.      Gebruik een magnetron met automatische standen

Er zijn combimagnetrons met automatische programma’s. Ben jij van plan om een nieuwe magnetron aan te schaffen, dan is dat een mooie eigenschap om op te letten. Je geeft dan aan wat je in de magnetron zet en hoeveel het weegt. De magnetron zal vervolgens zelf uitrekenen wat de beste instellingen zijn.

Wil je het jezelf nog gemakkelijker maken? Kies dan voor een magnetron met een gewichtssensor. Het enige wat je dan nog moet ingeven is wat je erin zet. Tegen de tijd dat het belletje rinkelt, weet je zeker dat je maaltijd perfect is doorgewarmd, zonder spetters. Een magnetron met automatische standen moet je daardoor lang niet zo regelmatig schoonmaken.

4.      Kies voor een magnetron die het eten goed doorwarmt

Een andere manier om spetters van eten op de wanden te voorkomen is door een magnetron te kopen die het eten gelijkmatiger opwarmt. Deze tip is dus vooral handig als je een nieuwe magnetron wilt aanschaffen.

Er zijn verschillende technieken die ervoor zorgen dat je eten gelijkmatig verwarmd uit de magnetron komt. Je eten is daarmee niet meer alleen warm aan de buitenkant. Dit voorkomt dus ook spetteren tijdens het opwarmen en maakt je magnetron schoonmaken een minder urgente klus.

 • De inverter techniek is waarschijnlijk de meest bekende. De microgolven raken het eten op verschillende plekken en daardoor wordt het gelijkmatiger warm.
 • Een draaiende antenne heeft een soortgelijk effect. Dit is ook een eigenschap waarmee het eten uit je magnetron overal warm wordt en niet alleen aan de buitenkant.
 • Er zijn magnetrons waarbij de microgolven door meerdere ingangen naar binnen komen. Ook dit helpt spetteren en ongelijkmatig verwarmen voorkomen.
 • De beste LG magnetrons zijn voorzien van de zogenaamde iWave techniek. Dit is een door LG uitgevonden technologie waarmee je eten ook beter wordt verwarmd.

5.      Keramische wanden of een coating

Het is een stuk gemakkelijker om een magnetron schoon te maken die keramische wanden heeft of een coating van binnen. Het eten zal daar minder hard op vastkoeken en je magnetron schoonmaken is geen zware klus meer.

Ga je een nieuwe magnetron kopen en wil je deze zo gemakkelijk mogelijk kunnen schoonmaken, dan let je hierop. Gelukkig hebben de meeste nieuwe magnetrons al een dergelijke oplossing tegenwoordig.

6.      Voorzichtig inzetten en uithalen

Spetteren van eten is 1 belangrijke reden waarom je magnetron sneller vuil wordt. Een andere is het onvoorzichtig in en uit tillen van gerechten. Doe dit rustig en je zorgt ervoor dat er minder wordt gemorst in de magnetron.

Heb je een beker melk verwarmd? Til deze dan rustig uit de magnetron, zodat je nergens tegenaan stoot en er niets wordt gemorst. Verwijder kant-en-klaar maaltijden met een ovenhandschoen, zodat je niet schrikt en morst als het heet is. Door dit voorzichtig te doen en de magnetron schoon te houden, is schoonmaken ook niet nodig.

7.      Onderhoud je magnetron goed

Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je je magnetron goed onderhoudt. Het kan altijd gebeuren dat je met je beker melk tegen de rand van de magnetron botst en dat er wat overheen gaat. Maak dit in dat geval dan ook direct schoon. Eten dat in de magnetron achterblijft zal alleen maar meer aankoeken elke keer dat je hem gebruikt.

Afhankelijk van hoe vaak je je magnetron gebruikt, pas je periodiek één van de bovenstaande methoden met azijn, citroen of soda toe. Als je dit regelmatig bijhoudt, is je magnetron schoonmaken een kwestie van een paar minuten. Doe je dat niet, dan ben je er veel langer mee bezig en dat is precies wat je wilt voorkomen.

Daisy
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter