Magnetron stinkt: wat te doen

Aangebrande popcorn, etensresten of een stukje vis; je magnetron stinkt nog dagen nadat je hem voor het laatst hebt gebruikt. Deze geuren wil je liever niet aantreffen als je je magnetron weer nodig hebt voor het opwarmen van een beker melk of kant-en-klaar maaltijd.

Gelukkig hoef je niet met een stinkende magnetron te leven, want er zijn een aantal manieren waarop je deze geur gemakkelijk uit de magnetron verwijdert. Van ons krijg je 3 methoden waarmee je magnetron die stinkt snel weer fris ruikt. En het goede nieuws is dat je de middelen vast al in de kast hebt liggen.

Een verbrande geur uit je magnetron verwijderen met citroen

Ligt er nog een citroen op je fruitschaal? Dan is dit hét moment om die geur uit je magnetron te halen. Waarom je magnetron ook stinkt, citroen maakt korte metten met alle vervelende geurtjes. Citroen is overigens ook een goede ontvetter en naast een lekker ruikende magnetron, levert deze methode ook een schone magnetron op.

Zo ga je te werk.

Snijd 3 of 4 schijfjes citroen af. Plaats deze in een schaal met water. Uiteraard moet deze schaal wel magnetronbestendig zijn. Zet de schaal in de magnetron en stel deze in op maximaal vermogen. Laat hem vervolgens voor 5 minuten draaien.

Verwijder de schaal met water en citroen voorzichtig uit je magnetron. Je zult zien dat deze heerlijk fris ruikt en dat je magnetron niet meer stinkt. Met deze methode kan je elke vieze geur uit je magnetron verwijderen.

Tip: was je magnetron ook aan een schoonmaakbeurt toe? Pak dan een doek en neem de wanden af. De citroen heeft het aangekoekte eten en vet losgeweekt en je veegt hem daarna gemakkelijk schoon.

Gebruik azijn als je magnetron stinkt

Azijn heeft een soortgelijk effect op een stinkende magnetron als citroen. En als je geen citroen in huis hebt, dan heb je vast wel een flesje azijn ergens liggen. Deze methode werkt nagenoeg hetzelfde als met citroen en is ook geschikt voor het reinigen van je magnetron als deze vies is vanbinnen.

Zo werkt dit.

Pak een kopje met water en doe daar 4 of 5 eetlepels azijn in. Zorg er uiteraard voor dat het kopje magnetronbestendig is. Plaats het kopje met water en azijn op de draaiplaat, zet de magnetron op de hoogste stand en laat hem 5 minuten draaien. Daarna laat je de deur van de magnetron die stinkt nog 15 minuten dicht, zodat de stoom verder kan intrekken.

Na deze 15 minuten haal je het kopje voorzichtig uit de magnetron en is de geur uit de magnetron verdwenen. Dit is een methode die bij elke magnetron die stinkt een uitkomst biedt. En als klap op de vuurpijl heeft het azijn de etensresten losgeweekt en maak je de magnetron prachtig schoon door deze met een doek van de wanden te vegen.

Vislucht verwijderen uit je magnetron met koffiedik

Heb je nog wat koffiedik liggen? Dan is dat een uitstekend middel om een magnetron die stinkt naar vis weer een fijn geurtje te geven. De cafeïne uit het koffiedik bevat stikstof en dat absorbeert vervelende geurtjes als geen ander.

Dit is wat je doet.

Pak een kopje water en doe daar 2 eetlepels koffiedik in. Roer het door elkaar zodat het goed is gemengd. Vervolgens is het even uitproberen, maar zet de magnetron niet te hoog (800 Watt is voldoende). Het is de bedoeling dat je het mengsel 10 minuten in de magnetron zet zonder dat het overkookt. Dit zal in het begin even experimenteren zijn.

Na 10 minuten verwijder je het kopje met ovenhandschoenen uit de magnetron. Controleer of de stinkende magnetron weer lekker ruikt. Zo niet, voeg dan wat extra water toe en herhaal de procedure tot de geur weg is. Bij hardnekkige geurtjes moet je dit mogelijk enkele keren herhalen.

Vervelende geurtjes in je magnetron voorkomen

Niemand wil een magnetron die stinkt. Soms kan je hier niet onderuit, maar het is mogelijk om vervelende geurtjes te voorkomen. Dat doe je op de volgende manieren.

  • Gebruik speciale magnetronbestendige deksels voor het klaarmaken van je maaltijden. Er komt dan veel minder geur vrij en je eten spettert niet op de wanden. Let op: gebruik hier uiteraard geen aluminiumfolie voor.
  • Zet de magnetron wat lager. Dan voorkom je een magnetron die stinkt naar brand. De geur van aangebrande popcorn, bijvoorbeeld, die te lang te hard heeft gedraaid, blijft dagen hangen.
  • Onderhoud je magnetron goed. Een schone magnetron stinkt niet. De methoden met azijn en citroen zijn tevens uitstekende manieren om je magnetron regelmatig gemakkelijk even schoon te maken.

Daisy
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter