Combi oven of combimagnetron: dit zijn de verschillen

Als jij een apparaat zoekt waarmee je een oven en een magnetron combineert, dan heb je 2 keuzes. Je kunt investeren in een combimagnetron of in een combi oven. Ook al kan je met beide zowel maaltijden opwarmen als bereiden, maar er is wel degelijk verschil tussen deze twee.

Dat maakt een combioven beter geschikt in bepaalde situaties en een combimagnetron in andere. Vraag jij je af welke van de 2 het beste in jouw leven past? Dan is dit artikel vast behulpzaam. We bespreken de verschillen tussen beide apparaten uitgebreid en kijken naar de situaties waarin ze het beste van pas komen.

Wat is een combi oven en wat is een combimagnetron?

Laten we beginnen met de definities van beide apparaten. Je kunt een combi oven zien als een oven met een magnetron gedeelte en een combimagnetron als een magnetron met een oven erbij.

Een combioven is dus een apparaat waarbij meer nadruk ligt op het ovengedeelte dan bij een combimagnetron. Je gebruikt hem voor alles waar je een standaard oven ook voor zou gebruiken. Je kunt er een brood of een taart in bakken, een lasagne in klaarmaken en je kant-en-klaar maaltijd in opwarmen.

Bij een combimagnetron ligt de nadruk juist meer op het magnetrongedeelte. Je krijgt er minder ovenfuncties bij. Dit zijn niet de apparaten waarmee je uitgebreid brood kunt bakken of een cake klaarmaakt. Ze zijn ideaal voor het opwarmen van gerechten, voor het ontdooien van ingrediënten en voor het klaarmaken van een diepvriespizza.

Hoe maak je de keuze?

Ook al zijn zowel combi ovens als magnetrons een combinatie van 2 keukenapparaten, wat je ermee kunt klaarmaken verschilt dus wel. Dit is echter niet de enige reden om voor een bepaald apparaat te kiezen. Daarom bespreken we hier de punten die belangrijk zijn als je een keuze moet maken tussen een combimagnetron en een combioven.

1.      Inbouw combioven of combimagnetron?

Eén van de punten die je keuze zal bepalen is waar de combimagnetron of combioven moet komen te staan. Heb je een nis in je inbouwkeuken, dan kan je daar zowel een combioven als een combimagnetron voor vinden. Het is wel zo dat combiovens vaak groter zijn dan combimagnetrons. In een grote nis zal soms alleen ruimte zijn voor een combioven.

Zoek je juist een vrijstaand apparaat dat op je aanrecht moet worden geplaatst? Dan heb je vrijwel alleen de keuze uit een combimagnetron. Er worden nauwelijks combiovens gemaakt die ergens los kunnen worden geplaatst. Heb jij alleen plaats voor een vrijstaand apparaat, dan zal je dus een combimagnetron kiezen.

In een kleine keuken is een combimagnetron ook de beste keuze. Deze apparaten zijn kleiner en nemen dus minder kostbare ruimte in beslag.

2.      Wat wil je klaarmaken?

Voor de echte bakkers is een combioven de beste keuze. Dit zijn hetelucht ovens met verschillende verwarmingselementen en allerlei andere instellingen. Door de verwarming aan de boven- en onderkant en de verschillende niveaus worden al je gerechten evenredig gaar en warm. Er zijn zelfs combi ovens met stoomfunctie, mocht dat 1 van je eisen zijn.

Combimagnetrons hebben vaak wel een heteluchtoven, maar de warmte komt alleen van boven. Dat is prima als je er broodjes in wilt kunnen bakken, pizza’s in wilt bereiden of ovenpatat in wilt klaarmaken. Met een pizzafunctie of crispfunctie gaat dat nog beter. De hetelucht komt van boven, want ze hebben 1 verwarmingselement. Dat is voor ingewikkelde ovenschotels en baksels niet goed genoeg.

3.      Wat is je budget?

Als laatste moet je ook nadenken over je budget. Combiovens zijn namelijk een stuk duurder dan combimagnetrons. Ze zijn groter, hebben veel meer mogelijkheden en je kunt er ook veel meer mee. Maar het is niet altijd de beste keuze op het gebied van budget.

Combimagnetrons zijn een stuk goedkoper en voor mensen met het krapste budget ook nog goed te betalen. Dit kan dus zeker een doorslaggevende factor zijn.

Keuzehulp combimagnetron of combioven

Wat kies je: een combimagnetron of een combioven? De onderstaande lijstjes vatten in het kort samen in welke situaties deze het best tot hun recht komen.

Kies voor een combimagnetron als je:

  • Niet vaak bakt.
  • Een kleine keuken hebt.
  • Je geen uitgebreide maaltijden klaar wilt kunnen maken.
  • Je een beperkt budget hebt.
  • Je een vrijstaand of inbouw apparaat nodig hebt.

Kies voor een combioven als je:

  • Van bakken houdt.
  • Een grote keuken hebt.
  • Graag uitgebreide maaltijden klaarmaakt.
  • Een mooi budget tot je beschikking hebt.
  • Op zoek bent naar een inbouw apparaat.

Daisy
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter